Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο συγγραφέας Πέτρος Αργυρίου


Η συλλογή διηγημάτων ΠΡΟΣΩΠΑ ΖΩΑ ΠΡΑΜΑΤΑ θα κυκλοφορήσει την άνοιξη του 2013,από το Studio Amid,με τη μορφή ψηφιακού βιβλίου και με αφηγητή τον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο Πέτρος Αργυρίου γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1973, λίγο πριν τα γεγονότα του πολυτεχνείου. Είναι εκπρόσωπος της χαμένης γενιάς, μιας γενιάς που σε αντίθεση με κάποιους χαμένους θησαυρούς δε βρέθηκε ποτέ.

Η λογοτεχνία του είναι ασυμβίβαστη, αυθεντική και ανυπότακτη. Ακριβώς όπως και ο ίδιος θα ήθελε να είναι τα ανθρώπινα πλάσματα.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο από τα συνολικά 17 του βιβλία έχουν εκδοθεί μόνο πέντε.
Ως αναλυτής έχει κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση σημαντικών προσωπικοτήτων του εξωτερικού όπως o Howard Zinn και η Celia Ingrid Farber ενώ ενίοτε έχουν μιλήσει εγκωμιαστικά για το έργο του αναγνωρίσιμοι Έλληνες όπως ο Στέλιος Κούλογλου, ο Κλεάνθης Γρίβας, η Λιάνα Κανέλλη και ο Λάμπρος Παπαντωνίου.

 Πολυσχιδής, με σπουδές στην Ιατρική την οποία εγκατέλειψε εξαιτίας της αντιουμανιστικής της μετεξίλιξης, πρώην μέλος της Mensa, οργάνωσης για άτομα με υψηλό δείχτη νοημοσύνης στα κριτήρια της οποίας δεν πιστεύει, ο Πέτρος έχει κληθεί από ραδιοφωνικούς σταθμούς του Καναδά, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ ενώ έχει παρουσιαστεί και στο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο RT.
Τον Αύγουστο του 2011 εκδόθηκε το βιβλίο του Pulp Med από τον Λονδρέζικο εκδοτικό οίκο O-Books.

O Πέτρος ζει στη Θεσσαλονίκη από όπου και αγωνίζεται ενάντια σε κάθε σύστημα που ευτελίζει τον άνθρωπο, τη ζωή και τα έργα του, είτε αυτό το σύστημα είναι πολιτικό, είτε οικονομικό, είτε καλλιτεχνικό.
Βιβλία του που έχουν εκδοθεί:

  • Το Κόκκινο-πρωτόλειο-εκδ.University Studio Press,2003,έτος γραφής 1994 
  •  
  • Τα άγρια ζώα της πόλης,πολιτική αλληγορία τρόμου εκδ. Οξύ 2008, έτος γραφής 2003
  •  
  • Τι δεν σας λένε οι γιατροί (μαζί με τον Beldeu Singh), μελέτη, εκδ ETRA 2009
  •  
  • Pulp Med ((μαζί με τον Beldeu Singh), εκδ O-Bokos 2011
  •  
  • Θανάσιμες Θεραπείες, έρευνα, εκδ ETRA 2011

Υπό έκδοση: Παρά φύσιν, έρευνα, εκδ Εσοπτρον 2013


Επισκεφθείτε το Blog του συγγραφέα
http://agriazwa.blogspot.gr/

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Το EKEBI πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει

Η υποστήριξη του Ελληνικού βιβλίου σε κάθε του μορφή είναι κοινωνικό ζητούμενο. Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αποτελεί μια πύλη ενημέρωσης για όσους αγαπούν ή ασχολούνται επαγγελματικά με το βιβλίο.

Η είδηση για πιθανή κατάργηση του φορέα πρέπει να βρει αντίθετους όλους όσους όσου μοχθούν για να συνεχίσουν να εδίδονται βιβλία στην ελληνική γλώσσα.
Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση που λάβαμε από τους εργαζομένους στο ΕΚΕΒΙ και υπογράφουμε τη λίστα με αίτημα το κέντρο να παραμείνει ανοιχτό.

   S.A
 

Ανακοίνωση των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Στο πλαίσιο της σημερινής κρίσης και της ενορχηστρωμένα βάρβαρης επίθεσης που δέχτηκε η πολιτική για το βιβλίο και το ίδιο το ΕΚΕΒΙ, μετά και από την απόφαση «κατάργησής του», που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τζαβάρας, εμείς, οι 35 εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ, απλήρωτοι για μήνες, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
  • Οι επιτυχημένες δράσεις και τα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ (Εκθέσεις Βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, Φιλαναγνωσία, Μικρός Αναγνώστης, Βιβλιονέτ, Έρευνες, Παρατηρητήριο Ψηφιακού Βιβλίου, Πρόγραμμα Φράσις για την ενίσχυση των μεταφράσεων, διμερείς και διεθνείς σχέσεις, Εργαστήρι του Βιβλίου, Λέσχες Ανάγνωσης, Βραβείο Αναγνωστών, διατήρηση και ανανέωση ποικίλων αρχείων και συλλογών συγγραφέων, εκδοτών, βιβλιοπωλών, βιβλιοθηκών κ.ά.) ήταν και είναι οι άνθρωποί του – δεν θα υπήρχαν χωρίς αυτούς. Η πραγματοποίησή τους έχει συγκεντρώσει επαινετικά σχόλια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  •  
  • Εργαζόμαστε στο ΕΚΕΒΙ, οι περισσότεροι από εμάς για πολλά χρόνια, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα (δηλαδή με μπλοκάκι, χωρίς ΙΚΑ, αποζημίωση απολύσεως ή ταμείο ανεργίας, και τους τελευταίους έντεκα μήνες, μάλιστα, χωρίς καν σύμβαση), με συνέπεια, επαγγελματισμό και αγάπη για το βιβλίο.
  • Δεν ανεχόμαστε να στρέφεται εν τέλει εις βάρος μας η καταπάτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και η πολύχρονη «ομηρία» μας υπό το ρόλο του «συμβασιούχου». Υπενθυμίζουμε, δε, ότι το ΕΚΕΒΙ δημιουργήθηκε το 1994 για να ξεπεραστεί η δυσκαμψία του «στενού» δημόσιου τομέα να παράξει το παραπάνω έργο.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι ένας φορέας που κοστίζει ελάχιστα στο δημόσιο και φέρνει πίσω πολλαπλάσια. Η κομβική του θέση στο χώρο του Πολιτισμού του επέτρεψε να διαχειρίζεται με επιτυχία δύο Προγράμματα ΕΣΠΑ και να διεκδικεί κι άλλα. Η Έκθεση Παιδικού κι Εφηβικού Βιβλίου και το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών είναι μονάχα δύο από αυτά που δρομολογούσε η προηγούμενη Διοίκηση…
Σε τι εξυπηρετεί λοιπόν αυτή τη στιγμή η κατάργηση ενός Φορέα με Διαχειριστική Επάρκεια και σωρευμένη τεχνογνωσία στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, όταν τα ΕΣΠΑ είναι κατά γενική ομολογία ο βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της χώρας;


Ποια λογική «εξοικονόμησης» υπαγορεύει να ακυρώνει κανείς ένα «εργαλείο» πολιτιστικής ανάπτυξης που θα μπορούσε, με λίγη προσπάθεια και φαντασία, να το καταστήσει πολύ πιο παραγωγικό κι αποτελεσματικό;


Τέλος, πέρα από τα ευχολόγια, ποιος αλήθεια παίρνει την ευθύνη για τον κίνδυνο ματαίωσης στην πράξη των δύο Προγραμμάτων που θα έπρεπε αυτή της στιγμή να «τρέχουν» με δυναμισμό, και συγκεκριμένα της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (είχε συμφωνηθεί για φέτος να είναι τιμώμενη χώρα η Μεγάλη Βρετανία) και του Προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας των μαθητών»;
Ζητούμε, έστω και τώρα, ο Υπουργός, λαμβάνοντας υπόψη και την εκφρασμένη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του κόσμου του βιβλίου, να μην επιμείνει στην απόφασή του και να διατηρήσει ζωντανό το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

 Επισκεφθείτε τη σελίδα του εκεβι και υπογράψτε για τη διάσωση του φορέα.

www.ekebi.gr